Rieky Willems-Aben, Aben Arbo & Veiligheid

”Mensen gezond naar hun werk laten gaan, dát is mijn doel.”

Aan het woord is Rieky Willems-Aben, een ervaren veiligheidskundige die vanuit de techniek in dit vakgebied is gestart. Via Mekano werkt ze als zelfstandige bij een opdrachtgever. Rieky is een door de wol geverfde dame die weet wat haar toegevoegde waarde is bij diverse organisaties. Met haar bedrijf Aben Arbo & Veiligheid adviseert en begeleidt ze bedrijven en projecten waarbij de nadruk gelegd wordt op integrale bedrijfsprocessen, veiligheidskundige ondersteuning en de praktische uitvoering ervan.

Van MKB naar Multinational

“10 jaar geleden kwam ik via mijn toenmalige werkgever Campina in een outplacement-traject terecht,” vertelt Rieky. “Tijdens dat traject kwam het zzp-schap ter sprake. Een kans die ik eigenlijk direct met twee handen heb aangegrepen. Ik ben gestart met het kijken in de keukens van MKB-bedrijven, maar al snel merkte ik dat ik toch ook bij de ‘grote jongens’ wilde bekijken wat ik kon betekenen.”

Van planning tot realisatie

Een van haar mooiste klussen deed Rieky voor de BAM. “Daar werd ik aangetrokken als *KAM coördinator voor het project van de verbreding van de A12. Het ging daarbij om een combinatie project van BAM Civiel, Wegen en Infra.” Als KAM coördinator ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit, arbeidsomstandigheden en de zorg voor het milieu binnen een bedrijf. Een verantwoordelijke job, beaamt ook Rieky. “Ik maakte deel uit van het KAM-team en werd belast met uitvoeren van onder meer interne audits, inspecties en sturen op kwaliteits- en calamiteitenplannen. Het coördineren en monitoren van werkplekinspecties is daar onderdeel van. Het was machtig mooi om te zien hoe alles wat we op papier hadden gezet ook daadwerkelijk werkt op locatie.”

Momenteel is Rieky via Mekano aan de slag bij Bosch Transmission Technology. Daar werkt ze samen met electro vakmensen aan het ‘uitrollen van LOTOTO, wat staat voor ‘Lock Out – Tag Out – Try – Out’. Dit betreft een veiligheidsprocedure in de industrie die wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat installaties en machines veiliggesteld worden en niet meer opgestart kunnen worden voorafgaand aan de voltooiing van onderhoud, storing of calamiteit. Rieky: “Mijn doel is om incidenten te voorkomen. Daarnaast verzorg ik tijdens de ‘groot onderhoud stops’ ook de kick-off voor alle inleenkrachten.”

ZZP’er? Doen!

Rieky is een zzp’er die zich telkens wil blijven ontwikkelen. “Jaarlijks volg ik wel een cursus om up-to-date te blijven. Dat wil ik voor mezelf. Als waardig lid van de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskundigen vind ik het ook een verplichting om op de hoogte te zijn van nieuwe ontwikkelingen.”

Werken als zzp’er bevalt Rieky uitstekend, zeker met het oog op het technische vlak. “De markt trekt weer aan, dus ik zou mensen zeker ook in deze tijd adviseren om zzp’er te worden, om net als ik in ‘mooie diverse keukens’ te mogen kijken. Daarnaast hoop ik dat er ook meer vrouwen in de techniek gaan. En dan niet alleen om de kantoorfuncties in de techniek te bekleden, maar juist om tussen die mannen in het werkveld te staan!”