Gerard Anbergen, Anbergen Engineers

Ondernemerschap van Gerard Anbergen

Gerard Anbergen ZZP

In 2017 geven we maandelijks aandacht aan de persoon achter een éénmanszaak door op bezoek te gaan en een kort interview te houden. Deze keer het ondernemerschap van Gerard Anbergen.

Anbergen Engineers is na een oriënterend gesprek en de nodige voorbereidingen via Mekano begonnen. En het zelfstandig ondernemerschap bevalt uitstekend, zo bleek uit zijn enthousiaste verhalen over de opdrachten die hij er inmiddels al heeft opzitten.

“Vroeger was ik heel erg gericht op constructies, ik vond dat machtig mooi. Daarom ben ik de techniek in gegaan.”

Momenteel werkt hij aan een opdracht bij BASF in Utrecht. Hij werkt daar samen met monteurs van andere bureaus en met mensen in vaste dienst. Zijn bedrijf loopt goed en hij is van veel markten thuis. Zo heeft Gerard ook bij de Koninklijke Marine gewerkt. Daar moet je kennis hebben van mechanica, hydrauliek, pneumatiek, elektrotechniek en elektronica. Daarnaast leer je om met beperkte middelen, of in noodsituaties, toch reparaties uit te voeren. Het heeft hem een brede ervaringsachtergrond opgeleverd, waar hij nog iedere dag veel plezier aan beleeft. Maar hij is begonnen aan een technische opleiding, omdat hij gefascineerd was door grote stalen constructies. Die wilde hij later zelf kunnen bouwen. Inmiddels is zijn interessegebied fors uitgebreid.

“Door mijn brede achtergrond is het soms lastig om duidelijk te maken waar mijn specialisme ligt.”

Want hoe breng je dat over op anderen, zonder de rest van de opgedane ervaring en kennis tekort te doen? Gerard heeft alles op orde, ook online. Hij heeft een professionele website en maakt regelmatig gebruik van LinkedIn. “Als ondernemer heb je dat toch nodig, dat is belangrijk. Soms moet ik  flink rondbellen voordat ik een nieuwe opdracht binnen haal. Zonder website en Linkedin-profiel is dat nog moeilijker. Het zijn zaken die bij het ondernemerschap horen.”

Net zoals op de hoogte blijven over wet- en regelgeving, zoals onlangs de invoering van de Wet DBA. Gerard volgt het op de voet, maar maakt zich geen zorgen want hij voldoet aan alle eisen die een ondernemer kenmerken. Daarnaast werkt hij voor verschillende opdrachtgevers.

Gerard denkt ook over de toekomst na. Zo wilt hij graag de kant van keuringen en inspecties op. Hij is zich aan het oriënteren op een opleiding daarvoor. “Die opleiding duurt 2 jaar en kost een behoorlijke cent, maar het is een investering in mijn bedrijf. Ik zou op de lange termijn graag specialist willen worden in het keuren en vrijgeven van complexe installaties.”

Mooie ambities voor de wat langere termijn. Vanuit Mekano willen we daar ook zeker ondersteuning bij bieden. En hoe ziet Gerard 2017 voor zichzelf en zijn onderneming?  “In 2017 wil ik verder graag bij verschillende grote- en kleine bedrijven werken. Dan leer je veel, maar dan moet de cultuur van een bedrijf wel bij mij passen.”