Aartjan Houdijk, E-monteur & Mechatronica specialist

“Geld moet niet altijd de drijfveer zijn,
maar het werk dát moet je gelukkig maken.”

Aartjan Houdijk, E-monteur & Mechatronica specialist.
Het is inmiddels ruim vier jaar geleden dat Aartjan Mekano via het internet had gevonden en vroeg of er mogelijkheden waren voor hem. Later bleek dat Aartjan niet de enige uit zijn dorp te zijn die zich tot Mekano had gewend. Bij de lokale horecagelegenheid hoorde hij van andere technische professionals dat ze ook via Mekano werkten en mooie opdrachten aannamen.

Van Agri naar Industrie

Interesse voor techniek is ontstaan in de jonge jaren. Hij groeide op te midden van de techniek in de kwekerij van zijn ouders. Aartjan was vaak te vinden tussen de machines en is daarna als onderhouds- en revisiemonteur gestart in de agrarische sector. Door een ongeval waarbij hij zijn enkel verbrijzelde was het onmogelijk om te werken in een omgeving met een instabiele ondergrond en moest hij zijn werkveld verplaatsen. Dat werd de industrie, met zijn onbegrensde mogelijkheden.

Van LTS naar HBO Mechatronica

“Ik heb gekozen om de kant van E-monteur op te gaan en niet alleen te blijven bij het uitvoeren van mechanische handelingen. De reden”, zo geeft Houdijk aan, “is dat de E kant eindeloos is in mijn optiek; er zijn zoveel mogelijkheden om je in te verdiepen.”
Door eigen interesse én nieuwsgierigheid heeft Aartjan zelfs daarin nog een stap verder gezet, richting het PLC programmeren. Een studie waarbij minimaal zeven thuisstudie-uren per week aan vast zaten. “In de werkelijkheid heb ik ook vrije dagen opgenomen om het te realiseren. Het resultaat is een diploma HBO Mechatronica. Die is mooi ‘in the pocket’”, aldus Aartjan.
Als ik vraag naar de toekomst, dan zegt hij: “Een opleiding richting werkvoorbereider of planner wellicht. Dan kan ik ook zien hoe die disciplines werken en hoe het er vanuit de ‘andere kant’ aan toe gaat.” Hij lacht en vervolgt: “Je weet nooit hoe lang je nog fysiek zwaarder werk kunt uitvoeren. Dit zou dus een logische vervolgstap kunnen zijn.”

Advies

Op mijn vraag of hij jonge technici zou adviseren om voor zichzelf te starten, geeft hij een volmondig ja. “Nu is de kans in de markt. Er is krapte aan goede technici en er is volop werk. Maar,” voegt hij toe, “blijf je altijd ontwikkelen zodat je breed inzetbaar blijft.”
Tot slot benadrukt hij nog: “Laat geld niet je enige drijfveer zijn, maar doe vooral waar je gelukkig van wordt.”

Pensionado

De tijd is er nog niet, maar als het gesprek gaat in de richting wat hij na zijn pensioen gaat doen, dan ziet hij zichzelf sleutelen aan oude auto’s in een eigen werkplaats aan huis. Wat Mekano betreft mag dit nog even op de lange baan geschoven worden en mogen wij nog lang gebruik maken van de technische kennis en werkdrive van Aartjan!