John Körschner (51): Een groentje als zzp’er maar zeker niet als technisch professional!

John Körschner (51): Een groentje als zzp’er maar zeker niet als technisch professional!

Het is december 2017 als John Körschner een intake heeft met een Consultant Techniek van Mekano. Hij wil graag zzp’er worden en heeft via bekenden gehoord dat Mekano daar iets in kan betekenen.

Net voor de feestdagen valt het tegen voor John. Benodigde instanties hebben vakantie en hierdoor lopen de wettelijk verplichte documenten die je als zzp’er nodig hebt, vertraging op. “De verzekeringsmaatschappijen werkten ook niet mee, aldus John. Ze deden moeilijk over het aansprakelijkheidsrisico. Niet echt stimulerend als je voor jezelf wilt gaan werken.” “Gelukkig had Mekano een partij aangedragen waar ze veel mee werken. LeefVrij heeft me goed geadviseerd en binnen 24 dekking geleverd. Hierdoor kon ik snel meters maken”.

Flex? Why Not!

John heeft hiervoor 7 jaar gewerkt in de foodomgeving als allround storingsmonteur. Daarvoor heeft hij ruime ervaring opgedaan in het onderhoud en revisie van machines. Het waren allemaal loondienstverbanden bij diverse werkgevers. Als ik hem vraag hoe de passie voor techniek is ontstaan geeft hij aan: “Techniek is mij met de paplepel ingegeven. Ik ging vroeger als kleine jongen al mee sleutelen, daarna werd ik ingezet bij onderhoudsklussen in het weekend etc.”

Afgelopen jaar begon het te kriebelen. “Het was tijd om iets anders te gaan doen. Het roer om te gooien, nu het nog kan qua leeftijd en gezondheid. Dat in combinatie met de dagelijkse reisafstand legt Körschner uit.
“Ik wilde graag eens in de keukens kijken van andere industriële spelers, zonder daarbij telkens in een sollicitatieprocedure te hoeven stappen.”
“Ik vond het wel spannend om vastigheid op te geven en te weten dat ik mijn ‘eigen broek op moest houden’. John heeft het goed doorgerekend wat er binnen moet komen aan facturabele uren minus de aftrek van verzekeringen en lasten. “Ik wist waar ik financieel aan begon, nu de opdrachten nog.”

Mekano heeft hem, direct na de ontvangst van alle vereiste documenten, een uitdagende opdracht kunnen bieden bij Kingspan in Tiel. “Ik sta hier in de 3 ploegen storingsdienst ingedeeld en het bevalt me hartstikke goed. Overigens zou ik het anderen ook aanraden om zzp’er te worden. Er is volop werk in de techniek en het bedrijfsleven schreeuwt om technische professionals die pieken op kunnen vangen.”

Uitdaging

Als ik vraag waar John zich nog in wil door ontwikkelen is hij vastberaden. “Ik zou mijn kennis nog verder willen ontwikkelen in het programmeren van besturingsprogramma’s. Ik heb wel ervaring met besturingstechniek, maar de werkzaamheden van een PLC Programmeur zijn zeer uiteenlopend. De PLC Programmeur programmeert de PLC’s, zorgt ervoor dat de machines in werking worden gesteld, voert controles uit en lost eventuele storingen op en schrijft ook technische documentatie. De werkzaamheden gaan dus verder dan enkel het programmeren van de PLC’s.”

Vanuit Mekano heel veel succes gewenst met nog vele mooie opdrachten in de industrie John, want al ben je een beginnend zzp’er, je bent één brok aan technische kennis en ervaring!