“Het proces van knol tot frietje is machtig mooi”

Richard Vreeke, Senior Mechanic Operational Maintenance

In de ontvangsthal van Lamb Weston/Meijer laat een promotiefilmpje zien dat het bedrijf volop bezig is met innovatie. In het filmpje buigen studenten zich over tal van vragen. Hoe en wanneer wordt een aardappelproduct gegeten? Wat is HOT in de foodindustrie? Wat zijn nieuwe trends waar LWM op kan inspelen? Met de geuren afkomstig uit de productie zou je er trek van krijgen. Voor Richard Vreeke vormt het zijn dagelijkse kost.

Richard Vreeke is als vast contactpersoon bij Mekano werkzaam voor Lamb Weston/Meijer bij Plant Kruiningen. Twaalf jaar geleden startte hij er als lijnmonteur. Na ruim vijf jaar werkt hij er als werkvoorbereider, tot zich in 2013 de kans voordoet om als supervisor door te groeien. Deze functie wordt bij Lamb Weston/Meijer omschreven als Senior Mechanic Operational Maintenance. Voor Richard betekent dit de dagelijkse aansturing van de dagdienstmonteurs en de verantwoordelijkheid voor het onderhoudsplan.

Never a dull moment

LWM werkt met een twaalfdaagse productiecyclus, waarbij Richard zich buigt over het dagelijks onderhoud van de drie lijnen en het weekendonderhoud monitort. 
“Het is vaak een struggle tussen de acute problemen die verholpen dienen te worden bij storingen en het verder uitpluizen en de oorzaak vinden van terugkerende problemen”, vertelt hij. “Daarbij is het ultieme doel om het frequentere probleem volledig inzichtelijk te hebben, zodat het zich niet meer als acute storing openbaart.”

(Flex)schil

Tijdens de onderhoudsstops werkt Richard het liefst met een zg. ‘vaste ploeg flex’. “We hebben over de twee dagen zo’n dertig mechanische zzp’ers werken, verdeeld over de drie lijnen. Dit zijn stuk voor stuk professionals die de lijnen kennen, bekend zijn met de problematiek van de machines en ze kunnen optimaliseren.” Bovenal passen deze monteurs binnen de cultuur van LWM, legt Richard uit. “Het is echter niet altijd makkelijk om volledige onderhoudsstops goed te bemannen met bovenstaande criteria.”
Op de vraag of er ook een ‘uitwisseling’ is met de flexschil van Plant LWM Bergen op Zoom, is het antwoord kortweg ‘nee’. Richard zegt hierover: “We hebben op dit moment alleen de weken met onderhoudsstops op elkaar afgestemd, een volgende stap is wellicht het afstemmen van wederzijdse inzet van technische zelfstandigen.”

Ambitie

De ambitie van LWM is groei en marktleider worden. Een prima uitdaging, vindt Vreeke: “Voor mijn afdeling ligt de ambitie om te zorgen dat we de kennis en kunde binnenshuis behouden, maar dat we wel tijdig zorgen voor nieuwe aanwas van jonge technici. Hiervoor werken we samen met MBO-opleidingen op het gebied van stage en rondleidingen.” 
Zelf streeft Richard er naar om correctief en preventief onderhoud verder in elkaar te verweven. “Daarvoor zou ik graag de samenwerking op willen zoeken met andere Plants, om van elkaar te leren en elkaar te helpen. En door zelf dicht bij de techniek te blijven staan.”
Richard zit goed op zijn plek, zo besluit hij. “Je moet mij geen acht uur per dag op een kantoor neerzetten, dan maak je me diep ongelukkig.”

Na het interview werd het tijd om ‘de reis’ te gaan maken in het productieproces van knol tot aan frietje.

Lamb Weston/Meijer staat voor aardappelproducten van hoge kwaliteit. Lamb Weston/Meijer is gevestigd in Nederland en levert diepgevroren aardappelproducten zoals Twisters, Potato Dippers en gedroogde aardappelvlokken aan de foodservice, quick service, industrie en retail in Europa, Midden-Oosten en Afrika.