Nieuwsbrief januari 2018

André en Coen Knippenburg; het duo kennis en snelheid

Vader André (55 jaar) is een zzp’er met een jarenlange ervaring in de grafische branche. Zijn zoon Coen (24) is sinds 3 jaar zzp’er.

De keuze om net als zijn vader zzp’er te worden was voor Coen al vroeg duidelijk. “Ik kan gewoon niet voor een baas werken”, verklaart hij breedlachend. “Ik werd al snel gezien als ‘snotneus’ die het beter wist en overal een mening over had.” Waar hij direct aan toevoegt, “Maar vaak had ik wel gelijk!”

Zijn toenmalige werkgever gaf aan dat hij voor zichzelf moest gaan werken. Deze aansporing gaf voor Coen de doorslag, waarop zijn carrière als zzp’er begon. André vult aan dat Coen destijds nog thuis woonde en de risico’s klein waren om het niet te gaan proberen als zzp’er. “Hij kon in het begin mee naar opdrachtgevers van mij en was een welkome aanvulling,” aldus André.

 
Lees het volledige interview

 

Iwan Jacobs
Van operationeel manager naar operationeel directeur

Jacobs (52) is sinds januari 2017 aan boord bij Mekano. Eind vorig jaar kreeg hij de mogelijkheid om zich verder te binden aan Mekano in de functie van operationeel directeur. “Jeroen van der Velden trok zich terug uit de organisatie, wat mij dé mogelijkheid bood om deze volgende stap te zetten.” Vanaf 2018 is Iwan verantwoordelijk voor de dagelijkse operatie van Mekano. “De match met commercieel directeur Lars van Beek is super. We vullen elkaar goed aan en zijn kritisch naar elkaar toe. Dit houdt ons beiden scherp.”

“Ik wil iedere dag iets doen waar ik energie van krijg.”

Afspraak is afspraak

Met een achtergrond in de bouw herkent Iwan veel in het werken met freelancers, met één uitzondering. “Er is een groot mentaliteitsverschil. In de industrie is ‘een woord een woord’ en worden afspraken nagekomen,” vertelt Iwan. “Mijn ervaring is dat dat in de bouw niet altijd zo was. Dat is in de industrie, en met name in de samenwerking met de zzp’ers, een verademing. Een zzp’er probeert zijn afspraak altijd na te komen. En als hij/zij zijn of haar akkoord geeft op een opdracht, dan staat hij of zij er ook op de afgesproken datum en tijd. Zo zit ik zelf ook in elkaar en dat verwacht ik van iedereen om mij heen. Ook bij ónze opdrachtgevers vindt 99% van de opdrachten die wij binnen krijgen doorgang.”

Zzp op 1

“2018 staat wat mij betreft in het teken van `De zzp’er op 1.’ Mekano wil haar band met hen nog verder versterken,” vervolgt Iwan. “Wij willen het verlengstuk zijn van hun streven om te ondernemen, door ze – waar gewenst – te ontzorgen zodat zij dat kunnen doen waar ze goed in zijn. We willen weten wat hen drijft en wat ze nodig hebben om goed te kunnen ondernemen. Jeroen van de Velden, de oprichter van Mekano, is ooit begonnen als zzp’er en herkent de drijfveren. Die voorsprong heb ik niet. Ik zal goed moeten luisteren naar elk signaal en ik vraag daarom iedereen zich uit te spreken wat hen bezig houdt, open en transparant. Daar kunnen we iets mee.”

Daarnaast verandert de arbeidsmarkt in Nederland. De manier van werken wordt meer hybride waarbij de flexibele schil toeneemt. Dat ziet ook Iwan: “Mekano wil daarin meedenken en er op anticiperen. Nog liever geven we er samen met de zzp’ers richting aan. De signalen die wij dagelijks van iedereen ontvangen nemen wij mee naar de bijeenkomsten van brancheorganisatie Bovib.” Iwan ziet de toekomst dan ook positief in. “Ik zie het jaar met vertrouwen en plezier tegemoet. Ik hou ervan om iedere dag te doen waar ik energie van krijg. En dit is ook wat ik verwacht van alle medewerkers bij Mekano. Ik heb er 200% vertrouwen in dat we Mekano nog beter kunnen presenteren en dat we samen met de zzp’ers het verschil kunnen maken in Nederland.”

 

Wet DBA van de baan?
Welnee!

Enkele zaken op een rij
Op 10 oktober 2017 werd het regeerakkoord van het kabinet-Rutte III bekend. In dat regeerakkoord staat onder meer dat de Wet DBA vervangen gaat worden door een nieuwe regeling. Deze regeling gaat uit van drie indicatoren die de aard van de relatie tussen opdrachtgever en zzp’er bepalen.

Dit zijn
• de duur van de opdracht.
• de hoogte van het uurtarief.
• de aard van de werkzaamheden.

Grofweg kan worden gesteld dat wanneer er sprake is van een uurtarief > € 75,00 er gekozen kan worden voor het werken buiten dienstverband. Is het uurtarief < € 18,00, dan is er sprake van een arbeidsovereenkomst. Opmerking: deze grens moet nog definitief vastgesteld worden. In beide gevallen kan de duur van de opdracht en de aard van de werkzaamheden ook een rol spelen in de beoordeling. In de overige gevallen moet een opdrachtgeversverklaring helderheid bieden. Deze opdrachtgeversverklaring kan worden verkregen door (via een web module) een aantal vragen te beantwoorden.
Het kabinet wil begin 2018 het gesprek aangaan met sociale partners en veldpartijen. Het hele traject moet zijn afgerond op 1 januari 2020, inclusief de webmodule voor de opdrachtgeversverklaring.
Tot het moment dat de Wet DBA vervangen wordt zal er gewerkt moeten worden conform de Wet DBA. De ondernemerscriteria zijn ongewijzigd gebleven en wanneer gebruik wordt gemaakt van de goedgekeurde modelovereenkomst wordt er voldaan aan deze criteria.

Mekano volgt alle ontwikkelingen en besluitvorming van het kabinet met betrekking tot het werken met zzp’ers nauwlettend. Heb je hierover vragen? Neem dan gerust contact op met ons via (088) 59 83 300 of via info@mekano-group.nl.

 

Uitgelicht evenement: TECHNISHOW 2018

Van 20 – 23 maart staat de TechniShow weer op het programma. Dé ontmoetingsplaats voor de maakindustrie in de Benelux. Leveranciers laten je kennismaken met actuele innovaties en presenteren hun nieuwste producten. Stel je eigen programma samen uit het brede aanbod van vakinhoudelijke kennissessies, seminars, congressen, guided tours en netwerkmogelijkheden.

Laat je inspireren van 20 – 23 maart. Registreer je bezoek en ontvang gratis toegangskaarten! Kijk op industryplanner.com voor een volledige evenementenagenda voor industrie en techniek.

 
www.industryplanner.com

 

Mekano zoekt: Storingsmonteurs met ervaring in de food

We zijn op zoek naar ZZP storingsmonteurs met ervaring binnen de foodindustrie en besturingstechniek. Tijdens deze opdracht los je storingen op die tijdens het productieproces optreden. Buiten deze werkzaamheden zoek je graag naar andere bezigheden die als doel hebben het voorkomen van nieuwe storingen of het onderhoud plegen aan machinelijnen of componenten. Je hoeft dus zeker niet stil te zitten en te wachten: er is altijd iets te doen.

Startdatum: per direct
Einddatum: langere termijn, in overleg
Locatie: Noord Brabant, Son

Kijk bij ‘Werkaanbod’ voor meer uitdagende opdrachten!

 
Werkaanbod