Nieuwsbrief december 2017

De laatste nieuwsbrief van het jaar. We bedanken al onze zzp’ers en opdrachtgevers voor de samenwerking in het afgelopen jaar en kijken vol verwachting uit naar 2018. Een jaar waarin we opnieuw klaarstaan met vakkundig ondernemerschap

Deniz Yalcin, ST Machinetechniek & Services:
Eénmaal geproefd aan zelfstandig ondernemerschap wil ik méér!

Voor onze rubriek ‘Zzp’er in de spotlight’ bezoeken we Tomatenkwekerij de Poort, waar Deniz Yalcin voor zijn huidige werkgever, MWM Benelux Deutz Power Systems, aan het werk is. “Kom maar eens kijken bij mijn vaste opdrachtgever, dan kun je zien wat ik doe.”

Lees het volledige interview

BLOG: Brand als gevolg van aardfouten?

Zoals onlangs bekend werd gemaakt krijgt de NEN 3140 een zusje, de NTA 8220, die de nadruk legt op brandveiligheid van elektrotechnische installaties. De oorzaken van brand vanuit de E-installatie zijn veelal te wijten aan kortsluitingen, overbelastingen en lek- en foutstromen. Door de complexiteit van installaties is vaak niet te herleiden wat de oorzaak was.

300mA aardlekschakelaar wordt toegepast voor machine- en brandveiligheid. In de wereld van aardlekschakelaars cq. bewaking zijn de RCD en RCM systemen bekend en worden ze ook wel residual current device of residual current monitor genoemd, waarbij de RCD vanaf een bepaalde lek– of foutstroomwaarde zal uitschakelen.

In de industrie is continuïteit terug te vinden in de top 5 van prioriteiten in het ontwerpen van een elektrische installatie. Omdat de kosten en gevolgschade van een onverwachte shutdown flink kunnen oplopen is uitschakeling, zeker bij bedrijfskritische toepassingen, niet gewenst. Uitschakeling door middel van een aardlekschakelaar (of differentieelstroominrichting) is omwille van persoons– en installatieveiligheid vaak voorgeschreven in de NEN1010. Zeker in industriële installaties is het gebruikelijk om het toepassen van aardlekschakelaars en / of aardlekmonitoring te minimaliseren tot datgene wat voorgeschreven staat in de normen. Enerzijds is dit gedreven door kostenbesparing, anderzijds om uitval van de installatie te voorkomen. Om een hoge brandveiligheid te verkrijgen is het belangrijk om inzicht te hebben en om lek- en foutstromen te monitoren. Daarbij is ook weten wat je meet heel belangrijk. Een aardlekschakelaar of aardlekmonitor die in de hoofdverdeling is geplaatst is bij de aanwezigheid van hoge capacitieve lekstromen niet in staat om een resistieve aardfoutstroom van bijvoorbeeld 300 mA op te merken. Dit wordt veroorzaakt doordat capacitieve- en resistievestromen vectorieel opgeteld moeten te worden. 500 mA capacitief + 300 mA Ohms geeft een effectieve gemeten stroomwaarde door de aardlekschakelaar en/of aardlekmonitor van:

Zo kunnen dus resistieve lek/foutstromen dus onopgemerkt blijven waardoor er een brand kan ontstaan. De oplossing hiervoor is om aardlekschakelaar en/of aardlekmonitors zo dicht mogelijk bij de verbruikers te plaatsen. Het is dus beter alle afgaande groepen afzonderlijk te bewaken, dan één totale bewaking in de hoofdverdeling.

Hoge capacitieve lekstromen komen steeds vaker voor in industriële installaties. Een grote veroorzaker hiervan zijn de verplicht toegepaste EMC-filters in de gebruikte apparatuur. Daarnaast neemt het gebruik van vermogenselektronica ook sterk toe wat het risico met zich meebrengt dat er ook DC-foutstromen kunnen ontstaan. De veel toegepaste Type A aardlekschakelaar en/of aardlekmonitor is niet geschikt om DC-stromen te meten. Sterker nog, bij de aanwezigheid van meer dan 6mA aan DC-stroom wordt ook de meetgevoeligheid voor AC-stromen negatief beïnvloed. Dit heeft als resultaat dat de Type A aardlekschakelaar en/of aardlekmonitor zal aanspreken bij een hogere waarde, of helemaal niet meer zal spreken.

Niet schakelen maar monitoren

Door continu op de juiste locatie van installatie-delen de lekstroom/foutstroomwaarde te monitoren kunnen er in een vroeg stadium potentiële problemen gedetecteerd worden en actie worden ondernomen. Indien nodig kan een installatie-deel bij overschrijding van de ingestelde alarmwaarde alsnog uitgeschakeld worden door het schakelcontact in de RCM aan een magneetschakelaar of circuit breaker te koppelen. Hiervoor heeft Bender meetspoelen die zowel AC als DC lekstromen monitoren zodat de totale waarde als true RMS-waarde weergegeven wordt.


Ook zien we steeds meer harmonische verstoringen in onze installaties door niet-lineaire afnemers. De gevolgen hiervan in de lek– en foutstromen nemen hierdoor ook toe. De oplossing is de Bender RCMS toepassing waarbij deze harmonische verstoringen kunnen worden meegenomen in de bewaking van differentieelstromen en tevens worden geanalyseerd. Middels communicatiepoorten op de Bender RCM producten kan deze data ook in back-end systemen gevisualiseerd worden of bijvoorbeeld via een PLC ingelezen worden.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van differentieel stroombewaking? Vraag dan Bender om advies.

Naar de website van Bender

NEN 3140 of VCA training

Mekano wil in de regio’s Rotterdam en Boxtel bij voldoende animo op korte termijn weer een aantal cursussen NEN 3140 en VCA aanbieden. Verloopt jouw NEN 3140of VCA binnenkort? Dan kun je tegen aantrekkelijke kosten deelnemen door je binnen één week aan te melden via marketing@mekano-group.nl. Vergeet niet te vermelden waar je voorkeur qua cursus en locatie naar uit gaat.

Handen uit de mouwen: opdrachten

Uitdagende opdrachten voor onderhouds- en storingsmonteurs

In de regio Tilburg hebben wij diverse opdrachten voor onderhouds- en storingsmonteurs. Wellicht iets voor jou? Kijk voor een volledig profiel van deze uitdagende opdrachten op onze website bij ‘Werkaanbod’.

Herken jij jezelf in dit profiel of ken jij een zzp’er die hier perfect in zou passen? Neem dan direct contact met ons op via 088-59 88 33 00 of stuur een e-mail naar info@mekano-group.nl.
 Je kunt natuurlijk ook direct reageren via de button onder de vacature!

Werkaanbod