Lars van Beek (Mekano Group): ‘Wij zijn anders en dat laten we zien’

Lars van Beek (Mekano Group): ‘Wij zijn anders en dat laten we zien’

Directeur Lars van Beek van Mekano bemiddelt ondernemende ingenieurs en technisch specialisten. “Ondernemen zit in ons bloed, we doen het echt samen met de zzp’ers.”

Op dit moment zijn zo’n 250 storingsmonteurs, werkvoorbereiders en industrieel ingenieurs via zzp-bemiddelaar Mekano aan het werk. Het bedrijf heeft twee labels: Mekano Engineering voor de ondernemende ingenieurs en Mekano Industrial voor technisch specialisten. Zij werken voor grote klanten als Swinkels Family Brewers, Bosch en Lamb Weston.

“Er is eigenlijk altijd vraag naar mensen met een technische opleiding”, vertelt directeur Lars van Beek. “Zelfs tijdens de crisis. Weinig jeugd kiest voor een technische opleiding, terwijl de behoefte bij de opdrachtgevers alleen maar stijgt. De schaarste neemt dus toe.”

Vast en flex

De nieuwe opdrachtgever bij wie hij morgen op bezoek gaat, heeft bijvoorbeeld tientallen vacatures open staan. “Ze hebben zowel vaste mensen als zzp’ers nodig”, legt hij uit. “Soms gaat het om een opdracht met een kop en een staart, soms om een interim-klus of vervanging bij ziekte. Wij helpen zo’n bedrijf dan de juiste persoon hiervoor te vinden. We zorgen ook voor de administratie, betaling en we zorgen dat de inzet van de zzp’ers gebeurt binnen de kaders van de wet.”

En dat laatste is best een uitdaging op het moment. “Er is veel onduidelijk wat betreft wetgeving”, verzucht Van Beek. “Toen de VARnet werd afgeschaft, merkten wij daar wel wat van. Vanwege de onduidelijkheid vooraf werden opdrachtgevers huiverig om zzp’ers in te zetten en dat ging ten koste van onze business.”

Weten wat wel en niet kan

Voor de opdrachtgevers is de angst om mensen in te huren wat weggeëbd, merkt hij. “Handhaving is opgeschort, dat scheelt. Daarnaast zorgen wij dat bedrijven erop kunnen vertrouwen dat wij weten wat wel en niet kan. Dat is per slot van rekening ons werk.”

Het lidmaatschap van Bovib helpt Mekano daarbij. “Met onze club van 20 man weten we veel, maar niet alles. Dankzij de branchevereniging hebben we toegang tot nog veel meer expertise. Denk aan de goedgekeurde modelovereenkomsten, die zijn fantastisch om te hebben.”

Belang van een keurmerk

Van Beek is vooral lid geworden van de Bovib omdat hij al lang op zoek was naar een keurmerk. “Dat was er tot voor kort niet”, vertelt hij. “Wij vinden het belangrijk om aan te tonen dat we betrouwbaar, transparant en open zijn. Wij zijn anders dan de rest en dat willen we laten zien.”

Mekano onderscheidt zich niet alleen met het keurmerk. Het bedrijf uit Boxtel werd al drie keer uitgeroepen tot ZZP-bemiddelaar van het jaar (zie hier). Uit 372 deelnemers werd de bemiddelaar ook nog eens categoriewinnaar ‘Contractmanagement’ en winnaar in de sector ‘Techniek’.

‘Samen ondernemen’

Het bedrijf werd in 2001 opgericht door de voormalig compagnon van Van Beek. Hij was zelfstandig monteur en opdrachtgevers vroegen hem regelmatig of hij nog meer goede zzp’ers kende. Zo ontstond Mekano.

“Ondernemen zit dus echt in ons bloed. We willen het samen doen met de zzp’ers”, vertelt de directeur. “Ik denk dat mensen ons zo waarderen omdat we open en transparant zijn. Gelijkwaardigheid is belangrijk, intern en extern. Je werkt niet voor ons, maar met ons. Verder proberen we altijd passende opdrachten te vinden en betalen we op tijd.”
Van Beek is natuurlijk bevooroordeeld, geeft hij toe. Dus hij verwijst naar Ratecard, een site waarop klanten en zzp’ers reviews schrijven over Mekano. “Natuurlijk is er weleens iemand ontevreden, maar we zijn heel trots op de scores.”